top of page

Tourism Today - Yiyecek içecek sunan mekanların tasarımı, satışları doğrudan etkiliyor

Seksendokuz Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Çetin ve TXO Design Kurucu Ortağı Ali Çetin, gastronomi ürünlerinin sunulduğu mekan tasarımlarının önemi ve mekan tasarımının insan psikolojisindeki etkileri hakkında Tourism Today’e konuştu.



Ayşe Çetin ve Tuğba Ünal’ın hayat verdiği Seksendokuz, 26 yıldır yeme içme sektöründe etkileşimi yüksek mekânlar tasarlıyor. Yurt içi ve yurt dışında hayata geçirdiği projeleri ile dikkat çeken Seksendokuz’un 1000’i aşkın referansının tamamı restoran, market, butik market, kafe ve bistro gibi nihai tüketici ile sıcak ilişki kurulan, taze gıda satışı yapılan mekanlardan oluşuyor.


Seksendokuz Mimarlık, 30 yıldır yiyecek içecek sektörü ile iç içe bulunan TXO Design ile yaptığı işbirliği ile anahtar teslim projelere ortak imza atıyor. Seksendokuz Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Çetin ve TXO Design Kurucu Ortağı Ali Çetin, Tourism Today’e yaptıkları açıklamada insanların nerede yiyip içmek istediklerini bildiklerini ve buna göre tasarımlar yaptıklarını dile getirdiler.



Seksendokuz Kurucu Ortağı Ayşe Çetin: “Tasarım ciroyu etkiliyor”


Gıda sunumu ve satışının yapıldığı mekanların tasarımlarıMimarların sadece restorandaki masa-sandalye, estetik ve akustik gibi detaylarla ilgilendiği algısının yanlış olduğunu vurgulayan Ayşe Çetin, “Salonla mutfakların birbirileri olan ilişkileri; sesin, kokunun ve çalışanların elemanların salonla olan diyaloglarının bir matematiği var. Bu matematiğin çözülmediği ortamda ya yatırımcı ya misafir ya da arkada çalışan insanları rahatsız ediyor. Perakende satış yapılan mağazalarda ürünlerin sergilenme şekli, müşterinin satın alma şekli farklı sonuçlar doğurabiliyor. Talepler çok değişiyor. Örneğin sunumun aydınlatması. Doğru bir aydınlatma kurgulayamazsanız satış ve cirolar çok aşağılara düşebiliyor. Bütün bunlar müşteriyi istediğimiz gibi yönlendirmek, o ürünü almasını sağlamak ve oradaki ürünlerin bazılarının orada üretilmesini sağlayarak cazibesini artırmak gibi unsurların hepsi mimari tasarımdan geçiyor” ifadelerinde bulundu.


Çetin, mekan tasarımının uzmanı olunmadan yapılmaması gereken bir olduğunu, çünkü satışları ve şirket cirolarını doğrudan etkileyen bir unsur olduğu belirterek, “Gerçekten uzmanı olunmadan yapılmaması gereken bir iş olduğunu düşünüyorum. Çünkü keyfe keder yapılan yerlerde sonuç ciroyu direkt olarak etkiliyor, bu da büyük bir para kaybına neden oluyor. Bir ev ya da ofis tasarımı böyle bir ciro kaybına neden olmaz. Fakat gıda satışı yapılan özellikle de perakende satışı yapılan alanlarda sonucu inanılmaz etkileyen bir faktördür tasarım. Burada yapılması gereken tasarıma önem verilmesi. Nasıl bir avukatın farklı uzmanlıkları varsa, mimarların da üst lisanslarını tasarım uzmanlığı üzerine yapması, bu konuda eğitim alması gerekiyor. Çünkü her konunun içerdikleri ve modası çok başka. Bütün bunları öğrenmek ve bundan sonra tasarım yapmaya başlamak lazım” dedi.



TXO Design Kurucu Ortağı Ali Çetin: “İnsanlara mutlu alanlar yaratıyoruz”


TXO Design Kurucu Ortağı Ali Çetin ise konunun insan psikolojisi üzerine eğildi. İnsan psikolojisinin her işin başlangıcı olduğunun altını çizen TXO Design Kurucu Üyesi Ali Çetin, “İnsanlar da kendilerini rahat, mutlu ve huzurlu hissettikleri yerlerde olmayı seviyorlar. Bir şekilde insanlar bazı yerlerde ve mekânlarda bulunmayı seviyorlar, hatta bunu sevmelerinin nedenini bile bilmiyorlar. Aslında insanlar bunu hissediyor, fakat bu hissiyatı kelimelere dökmekte zorlanıyor. Ama bir şekilde oraya gitmeyi, oradan alışveriş yapmayı, orada bulunmayı arkadaş ve dostları ile orada görüşmeyi seviyor ve bunu da içselleştiriyor. Dolayısıyla bu mekanların yaratımı için tasarım önemli bir enstrüman. Bu olmadan diğer basamaklara geçemiyoruz. Bu noktadaki gelişim gerçekten ciddi bir emek isteyen bir konu. Çünkü mimari ve tasarım dediğimizde o kadar geniş bir yelpaze var ki... İnanılmaz derecede büyük bir alan bu. Biz de bu alan içerisinde sadece yeme-içme ve gastronomi ile özdeşleşmiş bir şirketiz. Sadece bu alanlarda hizmet veriyoruz. Dolayısıyla da bu alanları yaratmayı iyi biliyoruz. İnsanların nerede yiyip içmek istediklerini hissediyoruz ve de uyguluyoruz. Bu sayede de insanlara mutlu alanlar yaratıyoruz” açıklamalarında bulundu.


Çetin, mekan tasarımlarında verilen hizmet ve servisin ortama uyumunun çok değerli olduğunu belirterek, “Bu nedenle de her zaman şıkır şıkır veya pırıl pırıl mekanlar değil de bazen insanlar kendini evinde hissedeceği, evindeki koltukta oturuyormuş gibi rahat hissedeceği ve öyle bir mekandayken bir şeyler yiyip içeceği yerlerde olmak istiyor. O mekânın doğası ve müşterilerine geçirmek istediği hissi yansıtması çok önemli” dedi.






bottom of page